Ane Jensdatter fra "Kokgården" i Stilling

- 1800-tallet -

Kort biografi

 

...Om sin barndom og ungdom i Stilling i første halvdel af 1800-tallet beretter Ane Jensdatter. Hun er født d. 6. april 1818 og opvokset på Kokgården, der lå mellem Stilling kirke og hovedlandevejen.

Da hun var 7 år, passede hun fårene ude i Østermarken, og da hun blev 11, fik hun ansvaret for ungkreaturerne på en mark, der lå langt væk.

Om sommeren gik hun i skole 2 gange om ugen fra 12 til 14 om eftermiddagen. Hun var tit søvnig i skolen – sikkert fordi hun havde været ude på marken fra kl. 5.

 

 

 

 

Da Ane blev 14 år, gik hun bogstavelig talt til konfirmationsforberedelse i Skanderborg. Det var en lang tur – ikke mindst fordi vejen dengang gik om ad Mallinggård og videre langs med Skanderborg sø.

Efter påsken i 1832 blev hun konfirmeret i Skanderborg Slotskirke.

De fornemste konfirmander sad på stole nærmest præsten, mens bønderbørnene sad på bænke. Ydermere var det sådan, at børnene fra købstaden altid var placeret øverst i kirkerummet.

Ane Jensdatters konfirmationsdragt var en "rødblå changeant kjole, et hovedtøj af hvidt bobinet med kniplinger samt et spraglet sjal".

I hendes hjem var der ingen stads efter konfirmationen, men familien var inviteret ind til naboen, hvor de fik stegt oksetunge og kaffe med kager.  

Den 1. juli 1843 blev hun gift med gårdejer Chr. Winther fra Ørskov ved Horsens, hvortil hun flyttede efter brylluppet. 21).

---oooOooo---

Se teksten fra Østjydsk Hjemstavn 1938

Til Biografier

Til forsiden