Knallert og kørekort

 

Eriks knallert havde jeg helt overtaget, men den kunne ikke køre stærkere end 30 km/t. Det blev der dog ændret på allerede før jeg kom i lære. Jeg skulle en dag hente nogle reservedele på Autogården i Skanderborg. Klokken var fem min. i tolv. ”Det når du ikke. De holder middag kl. tolv” sagde mester. ”Jeg når det”, sagde jeg (blærr..)

Det gjorde jeg også, men var nær ved at slå mig ihjel. Den fik jo alt hvad den kunne trække, godt 80, og fuld knald på ned ad Ladegårdsbakken. Til alt held var der lige blevet lagt ny asfalt i svinget neden for bakken, helt ind under autoværnet. Her kørte knallertens hjul, medens den ene pedal kørte på autoværnet og den anden på vejen. Der kom heldigvis heller ikke nogen modkørende, for jeg brugte hele vejens bredde til at få styr på dyret. Og hvor var jeg ræd.

Efter den tur ville jeg geare knallerten ned, så den ikke kunne køre så hurtigt. Ved hjælp af drejebænken på værkstedet lavede jeg et nyt tandhjul som skulle reducere farten med ca. 15 – 20 km/t. men den kørte stadig godt 80, nu også selv om der sad en bagpå. Den var lidt dyr at køre på, for den havde fået to karburatorer, så den kørte kun 9 km. på en liter benzin til 1,10 kr. (Og så var der for øvrigt kun Kandborgs NSU Quickly i Skanderborg, der kunne køre fra den, inkl. Århus, Silkeborg og Horsens) (mere blær).

Jeg havde et problem, da jeg skulle have kørekort. Mester skulle betale kortet, og jeg gik på køreskole ved Ejlers køreskole i Skanderborg. Det var godt nok, men den dag Ejler skulle aflevere papirerne på motorkontoret var en torsdag. Tirsdag og torsdag var der syn af køretøjer på torvet foran politistationen. Vi holdt på gaden uden for torvet, og da Ejler kom tilbage fra kontoret, sad jeg næsten nede i bunden af bilen (Opel Kapitän). ”Hvad laver du der?” spurgte han, og så måtte jeg jo bekende, at jeg ofte havde været nede på torvet for at få synet scootere, motorcykler, person- og lastvogne og påhængsvogne, og nu var jeg bange for, at ”Den Gamle”, den motorsagkyndige, skulle genkende mig. ”Hvor er du heldig” sagde han, ”Den 1. juni kommer der en ny sagkyndig, som kun skal tage køreprøverne”. Jeg blev 18 år og kunne få kørekort den 8.

---oooOooo---

Til Vagn Juul Rasmussen: Erindringer fra Stilling