”Uglereden”

 

 

Ejendommen ”Uglereden”, Søvejen 75, der i 1970 omfattede 1,4 ha, har været handlet adskillige gange siden den første optegnelse i 1876.

 

Litt. om tidligere ejere: Sevel Andersen: Vitved sogn - som det var engang 1979 s. 125-126.

 

Under 1. verdenskrig var ejeren en mand, der drev ejendommen på en meget arbejdskrævende måde. Han havde nemlig det princip, at han ikke ville lade en hest betræde ejendommens jord, fordi han mente, det ville bringe ulykke. Derfor blev jorden i den periode gravet udelukkende med spade.

 

Under besættelsen blev Uglereden brugt af de lokale modstandsfolk til lager af våben og ammunition. Den daværende ejer overnattede af samme grund i hønsehuset på naboejendommen.

Våbnene var blevet kastet ned fra engelske fly ved Vitved og derefter sejlet i småbåde til Uglereden.

 

Uglereden 1972. Postkort. TH.

 

 

Ejer nr. 16 siden 1876 blev Inge Møller, der havde en uddannelse fra musikkonservatoriet i Århus. Hun blev senere gift med George Leach, som var skotte. Han var udlært som kok i Frankrig og havde sejlet på verdenshavene som tjener.

Hun købte ejendommen i 1959 med henblik på at indrette den til kro under navnet ”Søkroen”. Desværre var der mange forviklinger med både sundhedsmyndighederne og fredningsmyndighederne, men i april 1963 lykkedes det at få tilladelsen i hus ved at forlænge den oprindelige bygning med en ny afdeling, hvor der var højere til loftet.

 

I ”Uglereden”, som kroen nu hed, var der plads til 30 personer ved bordene, hvor der ikke serveredes ret mange traditionelle danske retter. I stedet var der et stort udbud af franske, indiske, italienske, polske og andre eksotiske retter. Det kunne dog lade sig gøre at få øl til maden – fadøl.

 

 

Kogebog.

 

Personalet bestod af 2: værten og værtinden. Værtinden var i køkkenet, og værten serverede. Inge Leach har skrevet flere kogebøger. Den seneste præsenterede menuer fra 20 lande.

 

 

Dot bøgerne.

 

 

I forvejen havde hun skrevet 17 pigebøger: Dot-bøgerne. Navnet på hovedpersonen var en omskrivning af Dorte - Inge Leach´s datter.

 

En vigtig ingrediens til madlavningen var et væld af krydderurter, som parret havde bragt med sig fra den franske Middelhavskyst, hvor de tilbragte vinteren i 2 campingvogne på 350 kvadratmeter jord, mens ”Uglereden” holdt lukket.

 

 

”Uglereden” har senere været lukket og genåbnet, men eksisterer ikke mere som restaurant.

 

Tilbage til forsiden.

 

---------------------------------------------------------------------

 

Kilde: S. Gaarn-Larsen Århus Stiftstidende d. 7. aug. 1977 52),

Århus Stiftstidende d. 26.11.1962,

Sevel Andersen: Vitved Sogn – som det var engang 1979.

s. 125, 126. 51).

 

LK 2007.

---------------------------------------------------------------------

 

Artikel i Aarhus Stiftstidende SØNDAG d. 7. aug. 1977:

 

 

 

 

---oooOooo---

 

 

Billeder fra Uglereden:

 

Stilling sø ved Uglereden. 1930.

 

Stilling sø ved Uglereden. 1977. Foto: Thorvald Halkjær.

 

Uglereden 1977. Foto: Thorvald Halkjær.

 

 

Uglereden 2005. Hjem-IS.

 

 

Nota fra "Uglereden" 10.5.1975.

 

 

Til forsiden.

 

---oooOooo---