Maskinfabrikken "Ergo" 

Smedemester og fabrikant Hans Hansen, Århusvej 64, Stilling.

I 1947 flyttede smedemester Hans Hansen fra Hvolbæk til Stilling. Smed Hansen havde haft smedeværksted i Hvolbæk, men var træt af at være grovsmed på landet, med hesteskoning til 0,50 øre pr. sko, samt andet smedearbejde med reparation af landbrugsredskaber og lign., - han ville hellere opfinde og eksperimentere.

Med sig havde han familien, der bestod af hustruen Hilda, samt børnene Grethe, Ruth og Hugo.

Hana Hansen

Hilda Hansen

Hansen havde nu allerede puslet med "opfindelserne," idet han i Hvolbæk-tiden havde konstrueret en hestetrukken roeoptager og en elektrosvejser, som var noget absolut nyt på dette tidspunkt.

Roeoptager. Fotored. JN.

I Stilling konstruerede han bl.a. en marksprøjte til at påsætte f.eks. Ferguson traktorer, men her - umiddelbart efter krigen, fattedes landbruget penge, og der var et voksende marked for industrimaskiner, så Hansen begyndte at fremstille forskellige snedkerimaskiner, bl.a. båndsave, og det blev en god forretning.

Maskinfabrikken "Ergo" var født.

De første år havde smed Hansen også Gulf traktorbenzin, og et Kosangas depot kom til i 50erne, så i mange år var det her, man købte sin husholdningsgas - en flaske á 25 kg til 12 kr. Det var nok mest fru Hansen, der varetog flaskegasforretningen.

Ind i mellem lavede smed Hansen også "brugsting". Han var faktisk manden bag den flotte badebro, der i mange år var en pryd for badestedet ved søen, og han var også god til forskellige former for kunst-smederi. Dengang var det meget moderne med smedejernslamper og glasborde med sindrige blad- og blomstermønstre.

Indkørslen til Århusvej 64 var markeret med en stor dobbeltlåge med dekorationer, og i forhaven var der et hjemmelavet springvand med lys i forskellige farver.

Fabrikken blev lukket i 1972, - Hansen  var da kommet godt op i årene. Han døde i 1978 og hans kone Hilda i 1987. De er begravet på Slotskirkens kirkegård.

Efter kontakt med Hugo Hansen - sep. 2010/LN. Kor. AaE.

Til Hugo Hansen: Dreng i Stilling i 50erne

Til Erhverv

Til forsiden

---oooOooo---

Arne Jensen, Græsted, har sendt os dette foto at en båndsav fra maskinfabrikken Ergo. Han har arvet saven fra sin far, der brugte den til hobbyarbejde (træfigurer, fuglekasser m.m.) - Arne Jensen spørger, om der er nogen, der er interesseret i sådan en sav.

---oooOooo---