Møbelsnedker Euli Øulisen

 

 

 

Euli Øulisen (1887 - 1972) boede med sine forældre, Anders (f.1884 i Mårslet) og Anne Birgitte (Sørensen, født i 1857 i Halling) på en lille ejendom i Pilbrodalen, lidt SØ for Stilling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           Foto fra Pilbrodalen ca. 1905

 

 

I 1912 bliver Euli gift med Marie Guldmann (1892-1960), og samme år starter han selvstændig virksomhed. Euli var udlært både som møbelsnedker og som tømrer, og havde lejet sig ind i lokaler i krokælderen, mens det unge par selv boede i en lejlighed i Hotelvej 12.

 

 

Forretningen går godt, og i 1917 bygger Euli et toetagers dobbelthus på Hotelvej 14-16.

I nr. 16 blev der indrettet butik med udstillingsvindue, og bag huset blev bygget værksted til møbelsnedkeri.

 

 

I de første år boede Euli og Marie i nr. 16, mens Maries søster Klara og hendes mand, barber Niels Petersen, flyttede ind i den anden del (nr. 14),  hvor der blev indrettet barbersalon.

 

 

De to søstre var næsten altid ens klædt, men af væsen var de ret forskellige. Søstrenes forældre, Rasmus og Marie Katrine Guldmann, boede i lejligheden over nr. 16, mens lejligheden over nr. 14 var udlejet til forskellige personer.

 

  

Marie og Euli får 2 børn,  datteren Karen og i 1912 sønnen Carlo, som bliver udlært møbelsnedker og optaget i virksomheden.

 

 

 

 

 

 

 

Både Euli og Carlo var meget dygtige møbelsnedkere, og virksomheden voksede. En overgang var der flere svende på værkstedet, og flere af byens unge mænd har været i lære her. Bl.a. Egon Jensen, (Valdemarsgade) og Svend Pedersen, (Gl. Randersvej).

 

 

1946 bliver Carlo gift med Johanne Mikkelsen, - kaldet Hanne, - som kommer fra Borum. De får 3 børn: Alice, Tove og Poul. Den unge familie flytter ind på 1. sal og bor her, til den gamle Øulisen dør i 1972. Marie Øulisen døde i 1960.

 

 

                                                   

   

 

 

Det var smukke og klassiske kvalitetsmøbler, der blev produceret på Øulisens værksted. Store flotte egetræsskabe, borde, chatoller, stole med udskæringer og indlagte træudsmykninger.

 

 

 

 

Der blev også lavet et kæmpe skab til en af de jyske herregårde, og Hanne Øulisen kan i dag glæde sig over at have en kopi af skabet stående i sin stue.

 

 

Eksempler på nogle af møblerne fra Øulisens Møbelsnedkeri:

 

 

 

 

 

Billederne her er hentet fra salgsmateriale og annoncer i Tidens Kvinder,  datidens  førende dameblad.

 

Carlo dør i 1982, knap 70 år gammel, men stærkt medtaget af lungegener, sandsynligvis på grund af den megen brug af lim og lakker. Dengang var man ikke klar over de skadelige påvirkninger af cellulose og tilsv. midler.

 

Virksomheden ophører med Carlo Øulisens død.

 

 

Et lille sammentræf:

 

Da Euli Øulisen i sin tid byggede huset, havde han hjælp af murermester Knud Andersen - og da sønnen Carlo senere, efter faderens død -  byggede om, havde han hjælp af Knud Andersens søn, murermester Ernst Andersen. Altså far og søn - endnu engang. Byen var lille den gang og kunne "klare sig selv".

 

Efter samtale med Hanne Øulisen,  marts 2007/LN. Korr.: AE.

 

Til Erhverv

 

Til forsiden.

 

---

 

---oooOooo---