Slagtermester Helge Danielsen, Århusvej 2
Fotos udl. af Helge Danielsen
Harry Andersens slagterbutik omkr. 1960. Opført 1902.
Matr. Stilling 19n.
I 1964 overtog Helge Danielsen butikken efter slagtermester Harry Andersen. Forinden havde han arbejdet i butikken som svend.
Harry Andersen med den kendte spegepølse
Helge Danielsen kom fra Grenå, hvor han er udlært som butikssvend. Inden tiden i Stilling havde han arbejdet et halvt år i hhv. København og Nordfrankrig.
Butikkens specialitet var "Stilling Spegepølsen", som Harry ikke var glad for at røbe opskriften på. Han havde fået den af sin mor, som havde den med sig fra landet. Hun havde dog også selv eksperimenteret sig lidt frem.
Til sidst måtte Harry på grund af sygdom overlade det til sine svende at fremstille spegepølsen - og enden på det blev, at Helge Danielsen købte både butik og opskrift. Senere blev "Stilling Spegepølsen" anerkendt som beskyttet varemærke.
Slagtermester Helge Danielsen
Selvom ingredienserne er hemmelige, så skulle det være ganske vist, at spegepølserne blev røget i en månedstid ved lav temperatur efter en speciel metode i gamle ovne med et tykt tjærelag. Ovnene var flere etager høje, og der blev benyttet elme- eller bøgesavsmuld.
Spegepølsen blev hurtigt en succes langt ud over byens grænser. Der blev skrevet om fænomenet i ugeblade, aviser og kogebøger, og snart blev spegepølsen eksporteret til flere europæiske lande. Det kneb med at imødekomme efterspørgslen, da der kun var familiens arbejdskraft at trække på.
En af mange ordrer. Her fra Struer Grand Hotel.
Her ses en bestilling fra madskribenten Mogens Brandt.
Det krævede undertiden en del opfindsomhed, når der skulle sendes en af de lange spegepølser. Ved en forsendelse til Grønland blev det klaret ved at bruge et plastic nedløbsrør som indpakning.
Arbejdsdagen strakte sig ofte fra kl. 5 om morgenen til midnat. Fridage var der ikke mange af.
Helge Danielsen var dog så heldig af få "starthjælp" fra gode venner fra Grenå, som troppede op og hjalp med at fremstille spegepølser - også selvom de ikke alle var uddannet i faget.
På et tidspunkt nåede omsætningen for spegepølsens vedkommende op på 1.000 kr. om dagen. Det blev nødvendigt at ansætte en svend (Kurt Nielsen).
Der blev fremstillet spegepølser på helt op til 5 m. (Vægt ca. 40 kg. Indeholder ca. 4.500 skiver. Pølseskind: hestetarme). I begyndelsen blev de lavet for sjov, men de blev efterhånden efterspurgt som reklame.
De store størrelser fik dog senere praktisk betydning: En overgang stod der i den norske toldlov, at det var tilladt at indføre 1 stk. spegepølse i Norge uden afgift. Efterspørgslen på de store størrelser steg derefter markant!
Foto fra butikken - ved Finn Manfred Olsen:
Helge Danielsen og Lissy Danielsen
---
Den 10. januar 1973 kørte en stor entreprenørmaskine fra hovedvejen gennem ydermuren i beboelsen i slagterforretningen og anrettede voldsomme ødelæggelser. Heldigvis kom ingen af beboerne til skade. Årsagen til uheldet var en fejl på bremserne på maskinen.
---
I 1979 afhændede Helge Danielsen butikken til artikekt Sv. Therkelsen og solgte rettighederne til "Stilling Spegepølsen" til slagtermester Peter Jespersen.
LKJ d. 17.9.2009. AaE d. 28.9.2009.
---
Ældre fotos fra Slagterforretningen Århusvej 2 omkr. 1918.
Udl. af Kirsten Bue Nielsen:
Slagtermester Peder Jensen Kristoffersens butik, Århusvej 2.
Foran huset: døtrene Dagny, Kirsa og Gerda.
Marie og P.J. Kristoffersen i slagterbutikken.
P.J. Kristoffersens mor. I baggrunden Villa Pax.
Ejere:
Rasmus Thomas Rasmussen 1903
Peder Jensen Kristoffersen 1916
Marius Andersen 1923
Harry Andersen 1941
Helge Danielsen 1964
Alireza Ansari ?
---oooOooo---