Marinus Nielsens petroleumsmotor

- fotos udl. af Benny Nielsen -

Marinus Nielsen, Gl. Kirkevej, var savskærer hos Viggo Nielsen og arbejdede også som tækkemand. Derudover lavede Marinus båse i staldene på mange gårde rundt omkring byen - og sommetider hjalp hans barnebarn Benny til med arbejdet - men det, der gjorde ham til noget særligt, var, at han ejede 2 petroleumsmotorer - en lille på 1 hk og en stor på 3 hk. Den store var selvtransportabel.  - Motorerne brugte han til at udføre opgaver af forskellig art: savning med rundsav, hugning af grene til komfur eller kakkelovn, pumpning af vand.

Motorerne kørte på petroleum, men de skulle startes ved hjælp af benzin.

Når der blev samlet bunker af kvas i haverne, var det en enestående legeplads for børnene. Der blev hoppet oven på grenene, der fjedrede på samme måde som nutidens hoppeborge.

Når Marinus kom med det hvæsende "uhyre", var der nogle timers underholdning med larm og damp og røg, men når pindehuggeren havde fortæret kvasbunken, var legepladsen væk. - Til gengæld var der brændsel til komfuret vinteren over.

---

Vagn Juul Rasmussen har petroleumsmotoren i klar erindring:

Det første, jeg kan huske om den, er, at Marinus kom trækkende med motoren og rundsaven. Motoren var sat på en hjemmelavet undervogn af træ. De bageste hjul var store jernhjul, og forhjulene var hjemmelavede massive træhjul forsynet med en jernring. Senere blev den selvtransportabel, det var jo en tung klods at trække rundt med.

Motoren leverede selv kraften til fremdriften. Transmissionen var også hjemmelavet. På siden af det højre svinghjul var der monteret en glat skive. Når Marinus rykkede i den træksele, han havde om skulderen, blev en lille trærulle, forsynet med en bandage lavet af en drivrem, ført ind mod skiven. Rullen sad på en aksel, der trak et vinkeldrev fra en halmpresser, som så trak på det ene baghjul.

Når motoren var startet med det løse håndsving, trak Marinus i selen, og rask gik det med saven som påhængsvogn! (Der var kun én hastighed på motoren). Selv Grambakken var ikke noget problem for ekvipagen.

Marinus Nielsen med den store petroleumsmotor.

---

Da den karakteristiske badebro ved Stilling sø blev lavet i 1950erne, var det Marinus´ petroleumsmotor, der holdt søvandet ude fra betonfundamenterne, mens de blev støbt. Jernkonstruktionen blev lavet af smed Hansen, "Ergo" - og træarbejdet af Marinus.

---

Her ses den færdige badebro i 1955. Foto udlånt af Hanne Højholdt.

---

I 1930erne lavede Marinus Nielsen en karrusel til børnene i Gammel Stilling.

 

Foruden opfindsomheden med den selvtransporterende petroleumsmotor og karrusellen ved Rytterskolen, fortæller Knud Møller, at Marinus konstruerede et transportbånd til halmneg på Stilling Søgaard. Båndet var lavet af simple materialer som træ og bøjede søm, der kunne gribe fat i negene. Samme sted blev der muret en silo, hvor Marinus havde lavet taget, der havde facon som en klassisk kineserhat. Hatten kunne tages af, når siloen skulle rengøres.

---  

Steen Jæger har fotograferet petroleumsmotoren i okt. 2010:

Den lille petroleumsmotor på 1 hk.

Denne drejebænk har været et af Marinus´ værktøjer.

---

Gl. Kirkevej 4, Svend Nielsen. År?

Gl. Kirkevej 4. Stuen. Omkr. 1916

Dagny og Marinus Nielsen, Gl. Kirkevej 4 omkr. 1960

 

Marinus Nielsen levede fra 1896 til 1962.

Dagny Nielsen levede fra 1896 til 1986.

---

Læs mere om familien i Astrid Hansens optegnelser.

---

Red. VJR og LKJ 12.5.2011.

---oooOooo---

Til Erhverv

Til forsiden