JULETRADITIONER I BARNDOMSHJEMMET
Fortalt af Gurli til Jacobs børnehave i Skovby i 1983
Skrevet af Johannes.
Jeg er vokset op på en landejendom, det man kalder et husmandssted, og vi var 4 søskende. Dårlig økonomi, det man kalder fattigdom, prægede vores hjem. Det var svært at få det mest nødvendige, og det prægede naturligvis også vores jul. Dog havde vi juletræ, for der voksede nogle grantræer langs en sandgrav, så vi ikke behøvede at købe et, men julegaver fik vi ikke, med undtagelse af at min farmor i Middelfart plejede at sende en pakke, og den var julens højdepunkt. Ekstra skønt var det, hvis hun også kom på besøg, for så var der mandelgaver til os alle 4, så vi var mere interesseret i risengrøden end flæskestegen, og gaverne havde vi med i seng, så vi kunne ligge og betragte dem julemorgen.
Det skete også, at vi kom til juletræ i fagforeningen, som far var medlem af, fordi han var nødt til at arbejde ved siden af at have ejendommen, men en betingelse for at komme med var, at vi alle 4 havde noget tøj, vi kunne være bekendt at have på ved sådan en lejlighed - f. eks. var det ikke altid tilfældet, at vi alle 4 havde et par sko, og de mindre havde aflagte sko fra de større, noget der ikke var så godt for fødderne.
Vi var virkelig fattige, men det prægede mere eller mindre alle arbejdere og deres børn - det var kun gårdmænd, forretningsfolk og håndværkere, der havde så mange penge, at de havde nogenlunde ordentlige levevilkår. Derfor vakte det misundelse at se, hvor meget bedre de var klædt, og vi følte os meget små, ikke bare i julen, men også resten af året - men da julen nu engang er noget særligt, så hører fattigdommen med til det, der stærkest præger mindet om barndommens jul.
Ejendommen på Stilling Mark
---ooo---