Arbejdet i Stilling brugs

 

Vagn Rosenberg Pedersen er uddannet kommis i Stilling Brugs på Hotelvej, hvor han arbejdede fra omkring 1957 til 1967.

Da Vagn kom i lære, var butikken stadig indrettet, som da den blev bygget i 1930 med et stort lokale mod syd og et mindre mod nord adskilt af en glasvæg. Lokalet blev tidligere brugt til manufakturvarer, men blev senere kontor for brugsuddeleren.

Ved glasvæggen stod kaffemøllerne og et par stole til kunderne, hvor de kunne sætte sig og følge livet og snakken i butikken.

Næsten alle kunder var medlemmer af Brugsforeningerne og havde deres kontrabog med, når de handlede. Når året var gået og regnskabet gjort op, fik medlemmerne dividende (overskud). Det kunne blive til pæne beløb. I 1950erne var der 335 medlemmer i Stilling Brugsforening.

Stilling Brugs på Hotelvej. 1956. Foto: Torben Nielsen.

 

Landtur:

Brugsen havde 4 landture, og ofte var det Vagn, der kørte dem:

Tirsdag:

1. Tur til Fruering.

2. Tur til Skanderborg og tilbage ad Gl. Randersvej.

Onsdag:

3. Tur til Jeksen.

4. Tur til Bjertrup og Hørning.

Kunderne ringede dagen i forvejen og bestilte varer – eller angav, at de f. eks. havde æg til levering. Det var ikke ualmindeligt, at der var lige så stort et læs på VW rugbrødet, når det kom tilbage fra turen, som da det startede. Fra en ejendom på Gl. Randersvej blev der typisk leveret 9.000 æg om ugen. Mange af æggene blev solgt en gros fra Brugsens lager.

Brugsen set fra nord. VW rugbrødet leverede varer året rundt. Vinterdæk og tungt læs sikrede stabiliteten.

 

 Afvejning af varer.

Én gang om ugen blev der leveret sække med kolonialvarer til rampen ved Brugsens lager på Hotelvej. Mel, gryn, sukker, flormelis, salt blev afvejet til 1 kg., 2 kg. eller 5 kg. poser. (Det sidste var dengang meget almindeligt). Varerne blev fordelt i poser, sådan at det arbejde, der var mest ubehageligt, blev lavet sidst: Melstøv var ikke sundt for luftvejene, og flormelis klistrede til tøj og hænder. Derefter blev de afvejede poser lagt i skufferne i den store disk i butikken.

I 1960 blev der lavet selvbetjening i Brugsen, som senere flyttede til en et nybygget supermarked på Hotelvej. På det tidspunkt var Vagn begyndt på et andet arbejde.

Red. LK. 14.2.2011. Kor. LN.

Tilbage til Brugsen

Læs Vagn Rosenberg Pedersens beskrivelse af arbejdet på Lynghøj Teglværk.